Uppskatta vikten på dina guldföremål

Vanligtvis är det gamla guldsmycken i form av ringar, halsband, armband och örhängen man hittar ”skräpandes”, men det kan givetvis vara andra föremål av guld, till exempel broscher, guldklockor, guldmynt, tandguld eller till och med guldtackor.

Guldklocka

Det är oftast boetten i guldklockorna som består av guld och då vanligtvis av 14 till 18 karats guld. Vikten varierar givetvis men det är inte ovanligt att den ligger omkring 10 gram.

Guldmynt

Guldmynt innehåller ofta en hög halt av guld, 18 karat upp till 22 karat. Tänk på att gamla guldmynt kan ha ett högre värde än själva guldpriset om det är ett samlarföremål – kolla upp detta innan du säljer ditt/dina guldmynt.

Guldörhänge

Ett örhänge kan givetvis variera stort i vikt och storlek. Själva karathalten kan också variera kraftigt, från under 10 karat upp till 22 karat. Räkna inte med att dina guldörhängen väger mycket då dessa skulle bli obekväma att ha på sig. Normal vikt kan vara ett halvt gram upp till något/några få gram.

Guld till kontanter
Har du guld du inte använder? Sälj det mot kontanter till ett gram-pris. Tänk på att du inte får betalt för arbetet på dina smycken när du säljer guld, det smälts sedan ner för att återvinnas.